Cyber Monday, 15% korting op alle supplementen! Code: CYBERM (excl. herhaalservice en voordeelverpakkingen)

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Waarom is laat eten niet goed?

Veel mensen zijn gewend om in de avond na de avondmaaltijd nog wat te eten. Dit kan variëren van een bakje kwark met fruit na het sporten tot een koekje bij de thee of een wijntje of biertje met wat chips of nootjes. De één eet vooral in de avond omdat het gezellig is en de gelegenheid zich voordoet, terwijl de ander denkt echt nog honger te hebben. Door velen wordt de theorie gevolgd dat een calorie een calorie is en het niet uitmaakt op welk moment van de dag men deze binnenkrijgt, wanneer men daarmee maar niet boven de calorieverbranding komt. Dit zou betekenen dat u overdag weinig kunt eten en de calorie inname kunt aanvullen door in de avond, na het avondeten, nog te eten zonder dat dit gevolgen heeft. Deze gedachtegang is echter niet juist. Het lichaam is niet slechts een calorieënteller, maar een complex systeem. Laat eten kan wel degelijk nadelige effecten met zich meebrengen. Waarom laat eten niet goed is, leest u hieronder.

De nadelige effecten van laat eten

Een eerste reden om laat op de avond niet meer te eten, is omdat de stofwisseling rust nodig heeft. In de avond heeft het lichaam minder energie nodig. Wanneer er dan toch gegeten wordt, kunnen de cellen in het lichaam deze energie niet verwerken en kunnen de cellen door een overschot aan radicalen beschadigen. Dit proces kan mogelijk bijdragen aan versnelde veroudering en gezondheidsklachten. Daarnaast zijn er steeds meer onderzoeken die uitwijzen dat ’s avonds eten de vetopslag meer stimuleert. Het lichaam slaat calorieën op als vet, in plaats van ze te verbranden. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een hoger bloedsuikergehalte. Hoe het kan dat voeding in de avond anders wordt verwerkt en hoe de biologische klok de spijsvertering beïnvloedt, is momenteel nog in onderzoek.

Hoe voorkomt u dat u ’s avonds laat nog eet?

Dat we in de avond zin hebben om nog wat te eten, kan verschillende redenen hebben. Dit kan ermee te maken hebben dat men trek heeft of trek denkt te hebben, uit verveling of emotie, of men eet wat omdat dat gezellig is. Om te voorkomen dat u ’s avonds na de maaltijd nog wat te eten neemt, kunt u verschillende dingen doen. Ten eerste is het van groot belang om overdag gezond en voldoende te eten. Kies er ook voor om geen toetje te nemen na het avondeten. Dit zorgt ervoor dat het lichaam gedurende de dag voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en er geen pieken in de bloedsuikerspiegel ontstaan. Dit voorkomt onstilbare trek aan het einde van de middag en zorgt er ook voor dat er geen behoefte ontstaat om later op de avond nog te eten. Daarnaast is het verstandig om voldoende te sporten. Sporten zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel waardoor trek in de avond ook uit zal blijven. Een actieve bezigheid in de avond zal ervoor zorgen dat u niet met eten bezig bent en u minder snel trek krijgt. Daarnaast helpt het natuurlijk om geen chips, koekjes, chocolade of andere lekkernijen in huis te halen. Wat er niet is, kan ook niet opgegeten worden!

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Ubiquinol
Lactose-intolerantie
Brain fog

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.