Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Waarom melk niet zo gezond is als we denken

Melk gezond of niet | Perfect Health

We zijn in Nederland opgevoed met het idee dat koemelk een goede en noodzakelijke aanvulling is op ons dagelijks eetpatroon. De welbekende slogans ‘melk is goed voor elk’ en ‘melk, de witte motor’ dragen daar ook zeker aan bij. Van jongs af aan drinken en eten we zuivelproducten waaronder melk. Mede door promotie vanuit de voedingsindustrie wordt door velen verondersteld dat melk gezond is en melkproducten een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon zijn. Zuivel staat ook in de Schijf van Vijf van het voedingscentrum. Daarbij wordt aangegeven dat zuivel een belangrijke bron is voor eiwit en mineralen zoals B-vitamines en calcium. Men zou zonder melk of andere zuivel te weinig calcium binnen krijgen.

We horen echter steeds meer geluiden dat zuivelproducten helemaal niet zo goed voor ons zijn als ons altijd is verteld. Hoe zit het nu echt met melk? Hoe gezond is het drinken daarvan en hebben we melk echt nodig voor onze gezondheid en om te groeien?

De negatieve effecten van het drinken van melk

Melk en overige zuivelproducten bevatten melksuiker, oftewel lactose. Om lactose te kunnen verteren is het enzym lactase nodig. Dit enzym wordt in de dunne darmwand aangemaakt. Hoe ouder men wordt, hoe minder goed het lichaam dit enzym aanmaakt. Dit is een natuurlijk proces. Baby’s hebben het enzym namelijk nodig om moedermelk te kunnen verteren. Wanneer men ouder wordt is hier geen sprake meer van. Na het derde levensjaar maakt het lichaam minder lactase aan, het lichaam heeft namelijk geen lactose uit melk meer nodig om te groeien. De afname van het enzym lactase zorgt ervoor dat veel mensen lactose minder goed kunnen verteren. Dit wordt lactose intolerantie genoemd. Na het drinken van melk of andere zuivel kunnen klachten ontstaan zoals een opgeblazen gevoel, gerommel in de darmen en diarree.

Een andere reden waarom ons wordt geleerd dat het drinken van melk goed voor ons is, is omdat melk calcium bevat. Calcium is een mineraal dat het lichaam onder andere nodig heeft voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Door het drinken van melk krijgt het lichaam inderdaad calcium binnen, echter kan het drinken van melk er juist voor zorgen dat de botten kwetsbaarder worden. De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam. Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.

Melk om te groeien geldt vooral voor baby’s en bij volwassen leidt het drinken van melk vooral voor de groei van ongezonde vormen van vetopslag, zoals zwembandjes rondom het middel.

Alternatieven voor melk

Wanneer je wilt minderen of stoppen met het drinken van koemelk zijn er diverse plantaardige alternatieven. Zo kun je kiezen voor rijstmelk en sojamelk. Andere alternatieven zijn amandelmelk, havermelk of kokosmelk. Deze bevatten diverse vitamines, mineralen en gezonde vetten maar zijn vrij van lactose.

De ideale manier om zonder melk aan voldoende calcium te komen is met behulp van groenten. Groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool bevatten calcium en een hoop mineralen en vitamines. Ook Spitskool, zeewier, amandelen, hazelnoten en abrikozen zijn goede calciumbronnen. Ook kun je ervoor kiezen om calcium supplementen te slikken.

Wil je een specifiek voedingssupplement dat ondersteuning biedt om op een verantwoorde wijze de juiste dosering calcium binnen te krijgen? In combinatie met overige botmineralen die zorgen voor een synergetisch resultaat? Dan is Bone Support van Perfect Health wellicht iets voor jou.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Curcuma
Zink
Cortisol de oorzaak van slechte slaap

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.