Door veel Nederlanders wordt vet met ongezond geassocieerd. Men denkt gezond te eten door vet te laten staan. Dit is echter niet verstandig, vetten vormen een onmisbaar deel van de voeding. Ze zijn van groot belang voor het functioneren van het lichaam omdat ze ons voorzien van bepaalde vitamines en essentiële vetzuren geven het lichaam energie. Een andere belangrijke functie van vet is dat het smaak aan voeding geeft. In een gezonde levensstijl spelen vetten een belangrijke rol.
Verschillende soorten vetzuren
Onze voeding kent verschillende soorten vetzuren. Dit zijn verzadigde vetzuren, enkelvoudige onverzadigde vetzuren, meervoudige onverzadigde vetzuren en transvetzuren.
Verzadigde vetzuren zijn ongezonde vetten die door het lichaam niet of slecht kunnen worden afgebroken. Deze slechte vetzuren komen voor in dierlijke producten zoals vlees, kaas en roomboter maar ook in producten zoals snacks, sauzen, koek en gebak. Te veel verzadigd vet verhoogt de hoeveelheid slecht cholesterol in het bloed. Dit kan het risico op hart- en vaataandoeningen verhogen. Onverzadigde vetzuren zijn goede vette en worden ook wel essentiële vetzuren genoemd. Het lichaam kan ze niet zelf aanmaken, we moeten ze via voeding binnenkrijgen. Onverzadigde vetzuren worden onderverdeeld in enkelvoudige onverzadigde vetzuren die voorkomen in de meeste noten, olijven en olijfolie, en meervoudige onverzadigde vetzuren die voorkomen in zaden, walnoten, vette vis, zonnebloemolie, sesamolie en lijnzaadolie. Dan zijn er ook nog transvetzuren. Transvet is een vetzuur dat nog veel slechter is voor de gezondheid dan verzadigd vet. Transvet ontstaat wanneer olie of zacht vet harder wordt gemaakt en komt voor in producten zoals koek en gebak.
Essentiële vetzuren
Sommige vetzuren zijn essentieel, het lichaam heeft deze nodig maar kan ze niet zelf maken en dus moeten ze uit voeding worden gehaald. Deze worden onderverdeeld in de onverzadigde vetzuren omega 3 (EPA en DHA) en omega 6 (linolzuur).
Omega 3 vetzuren spelen onder andere een rol bij de groei en het functioneren van het zenuwstelsel en de hersenfunctie. Deze vetzuren bevorderen een gezonde bloedsuikerspiegel en zijn goed voor hart- en bloedvaten. EPA en DHA zijn vooral bekend als visvetzuren. Voor volwassenen bedraagt voor EPA en DHA de aanbevolen hoeveelheid van de Gezondheidsraad 450mg per dag. Om deze aanbevolen hoeveelheid te halen, wordt aangeraden veel vis te eten. Een goed Omega 3 supplement is een zeer welkome aanvulling op de voeding om zorg te dragen voor voldoende Omega 3. Helemaal voor personen die weinig tot geen vis eten.
Omega-6 zit vooral in plantaardige oliën. Deze kunnen de aanmaak van cholesterol remmen en het afweersysteem versterken. Beide essentiële vetzuren komen ook voor in halvarine, margarine en vloeibare bak- en braadproducten. Omega 6 zit volop in onze voeding en krijgen we in verhouding met Omega 3 veels te veel binnen. Indien we meer Omega 6 dan Omega 3 binnen krijgen, kan dat nadelig uitpakken voor de gezondheid. Zorg daarom voor een adequate en consequente inname van Omega 3.