Cyber Monday, 15% korting op alle supplementen! Code: CYBERM (excl. herhaalservice en voordeelverpakkingen)

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

EPA en DHA: Belangrijke omega 3-vetzuren

Omega 3

Omega 3-vetzuren zijn ontzettend belangrijk, deze passen in een gezonde voeding en kunnen onder andere beschermen tegen hart- en vaataandoeningen. Maar wat zijn Omega 3-vetzuren eigenlijk?

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA is een essentieel vetzuur dat niet door het lichaam kan worden aangemaakt. Dit vetzuur moet via voeding worden binnenkregen en komt voor in plantaardige oliën zoals lijnzaadolie. Ook komt het een beetje voor in vlees en groene bladgroenten. Het lichaam heeft ALA nodig om DHA en EPA om te zetten in het lichaam. De omzetting door het lichaam verloopt moeizaam en levert een kleine hoeveelheid EPA en DHA op. EPA en DHA komt ook voor in vis, schaal- en schelpdieren.

Wat zijn EPA en DHA?

Zoals hiervoor al werd besproken zijn EPA en DHA omega 3-vetzuren die met behulp van ALA door het lichaam zelf kunnen worden aangemaakt. Daarnaast staan deze vetzuren ook wel bekend als visvetzuren, zij kunnen ook uit vis (als belangrijkste bron) en andere voedingsmiddelen worden gehaald. Vette vissoorten zoals zalm, haring, forel, makreel en sardines zijn een belangrijke bron van EPA en DHA. Ook komen de vetzuren voor in witte vis en schaal- en schelpdieren. Vissen maken zelf geen EPA en DHA aan. Maar halen deze uit algen. EPA en DHA kan ook worden binnengekregen door het slikken van visoliecapsules. Dit is aan te raden omdat vissen steeds minder Omega 3 bevatten, doordat zij bijv. kunstmatig worden gekweekt. Daarnaast geldt ook dat maar weinig mensen elke vette verse vis eten.

De gezondheidseffecten van EPA en DHA

EPA en DHA hebben belangrijke functies in het menselijk lichaam, het is daarom belangrijk om er voldoende van binnen te krijgen. EPA en DHA hebben gunstige invloed op onze hart- en bloedvaten. Daarnaast kan EPA en DHA de systolische bloeddruk (bovendruk) verlagen bij personen met een verhoogde bloeddruk die geen medicatie gebruiken. DHA draagt bij aan een normale hersenfunctie en gezichtsvermogen en bij zwangerschap is het binnenkrijgen van DHA in combinatie met het geven van borstvoeding belangrijk voor de ontwikkeling van der hersenen en het netvlies van een kind. Er zijn ook studies die aantonen dat de omega 3-vetzuren mogelijk helpen bij een beter leergedrag en mentale toestand.

Voedingsadvies
Door de Gezondheidsraad wordt geadviseerd om zorg te dragen voor voldoende omega 3 in te nemen. Dat is natuurlijk niets voor niets. Houdt u niet van vette vis of eet u niet voldoende en wil u elke dag voldoende Omega 3 binnen krijgen? Dan is wellicht Natural Omega 3 + Support een welkome aanvulling op uw voedingspatroon.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Ubiquinol
Lactose-intolerantie
Brain fog

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.