15% introductiekorting op het product "Sleepwell" t/m 25 maart. CODE: SLAAP15 (n.v.t. op herhaalservice & voordeelverpakkingen)
Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis
Chatten

Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Hoe werkt stress?

Hoe werkt stress | Blog | Perfect Health

Steeds meer mensen hebben te maken met stress. Stress kan ontstaan door druk op het werk of uit onze sociale omgeving, deadlines of het altijd maar bereikbaar moeten zijn sinds het gebruik van de mobiele telefoon. De toegenomen druk maar ook spanningen en irritaties leiden ertoe dat het lichaam daarop reageert en stresshormonen aanmaakt. De belangrijkste drie stresshormonen zijn adrenaline, noradrenaline en cortisol.

Het stressmechanisme

Tijdens een acute stresssituatie, is de aanmaak van stresshormonen erg nuttig. Het lichaam schakelt op dat moment over naar een ‘vecht of vlucht’ modus. Er worden grote hoeveelheden stresshormonen geproduceerd die de reflexen stimuleren, de bloeddruk en hartslag verhogen en glycogeen en eiwitten in spieren omzetten in glucose zodat er extra energie vrijkomt om te vluchten of te ontsnappen. Het lichaam belandt tegenwoordig echter, door toedoen van stress, steeds vaker in een noodsituatie waardoor ook stresshormonen worden aangemaakt. Wanneer deze te vaak of te langdurig worden aangemaakt door het lichaam, kan dit vele nadelige gevolgen met zich meebrengen voor de gezondheid.

Adrenaline, noradrenaline en cortisol

Adrenaline is een neurotransmitter en stresshormoon dat in de bijnieren wordt aangemaakt. Door de aanmaak van adrenaline verandert de toevoer van bloed in het lichaam: er gaat meer bloed naar het hart en de spieren en minder naar de huid en ingewanden. Het effect van adrenaline op het lichaam is een snellere hartslag en hogere bloeddruk. Wanneer het adrenalinegehalte in het lichaam stijgt, komt de energievoorraad die het lichaam in de spieren en lever heeft opgeslagen in de vorm van glycogeen vrij. Dit zorgt ervoor dat het glucosegehalte in het bloed sterk omhoog gaat. Adrenaline laat het zenuwstelsel sneller werken en bronchiën in de longen verwijden waardoor er meer zuurstof kan worden ingeademd.

Noradrenaline
Het tweede stresshormoon Noradrenaline is ook een neurotransmitter die in de bijnieren wordt aangemaakt. Dit hormoon heeft ongeveer dezelfde effecten als adrenaline heeft op het lichaam. Door meer bloedtoevoer naar de organen dankzij dit hormoon, gaan de hersenen en het zenuwstelsel sneller werken.

Cortisol
Cortisol
is het derde stresshormoon dat vrijkomt als gevolg van het vrijkomen van adrenaline en noradrenaline. Cortisol vangt de energie – die door de andere hormonen van glycogeen is omgezet na een directe schok – op en zorgt dat het lichaam weer in balans is. Door het vrijkomen van cortisol worden eiwitten in de spieren afgebroken, hierdoor komen aminozuren vrij. Deze kunnen worden omgezet in glucose, die het lichaam weer gebruikt als energie. Door de aanmaak van cortisol stijgt de bloedsuikerspiegel en wordt het immuunsysteem tijdelijk uitgeschakeld en wordt de spijsvertering vertraagd.

De effecten van stresshormonen

Wanneer stresshormonen vaak of langdurig worden aangemaakt, kan dit diverse nadelige gevolgen met zich meebrengen. Het lichaam kan de focus verleggen van het bezig houden met gezond houden van de cellen naar directe energiebehoefte en het opvangen van de impact die dit op het lichaam heeft. Doordat er steeds energie vrijkomt in het lichaam, maakt het lichaam extra veel insuline aan om de bloedwaarden weer stabiel te krijgen. Dit vergroot de kans op het ontstaan van diabetes type 2. Door de verhoogde hartslag en bloeddruk is er een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen. Op plekken waar de energie wordt weggehaald in het lichaam, kunnen tekorten ontstaan. Dit kan leiden tot een slechter functionerend immuunsysteem of verslechterde spijsvertering, wat weer kan leiden tot vermoeidheid en waardoor gezondheidsrisico’s toenemen. Daarnaast kan de huid verslechteren en kunnen het libido en de vruchtbaarheid verminderen als gevolg van langdurige stress en de aanmaak van stresshormonen. Verder kan het de groei van vetcellen bevorderen en de afbraak van spieren veroorzaken doordat glycogeen en eiwitten worden afgebroken, maar het vet blijft. Een constante aanmaak van stresshormonen kan er ook voor zorgen dat men zich psychisch minder goed gaat voelen.

Te veel stress brengt uiteindelijk nadelige lichamelijke en geestelijke gevolgen met zich mee. Het is daarom ontzettend belangrijk om goed op de gezondheid te letten en stress zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Wanneer er wel stress is, is het belangrijk om daar actief mee om te gaan. Dit kan op verschillende manieren. Zo zijn lichamelijk activiteiten een uitstekende manier om stress te verminderen en zorgen ontspanningstechnieken (zoals bijvoorbeeld ademhalingstechnieken) voor een uitgeruste en ontspannen geest. Ook zeer belangrijk om stress zoveel mogelijk te voorkomen is door middel van voldoende slaap.

Klantenservice

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Facebook logo
Instagram logo
LinkedIn logo
Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Het voordeel van een Multi-Strain probioticum
De wondere wereld van het microbioom
Waarom is een ijsbad goed voor je?
Perfect health producten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

Gespreid betalen

Betaal automatisch in 3 renteloze delen.

  • Voeg artikel(en) toe aan je winkelwagen.
  • Ga naar de kassa en kies ‘Betaal in 3 delen’ als betaalmethode.
  • Voer je rekeningnummer of je debitcard- of creditcardgegevens in
  • Betaal in 3 delen. De eerste betaling wordt afgeschreven zodra je bestelling is verwerkt en de resterende 2 worden iedere 30 dagen automatisch afgeschreven.
  • Gebruik de Klarna-app of ga naar Klarna.nl om je betaling af te ronden