10% korting ontvangen?
15% korting op Q10 Ubiquinol t/m 6 maart. CODE: Q15 (n.v.t. op herhaalservice & voordeelverpakkingen)
Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gezonde en ongezonde oliën

Gezonde oliën

Het lichaam heeft oliën en vetten nodige als belangrijke bouwstoffen. Niet ieder type olie is echter gezond. Oliën bestaan geheel uit vet. De meeste olie bevat veel onverzadigd vet. Dit type vet is goed voor onze gezondheid. Er zijn echter ook type oliën die niet gezond zijn voor ons lichaam en die u beter kunt vermijden. Bij oliën en vetten is het belangrijk om te letten op de bewerking. Koudgeperste en onbewerkte olie zijn gezond en bevatten alle waardevolle stoffen. Termen waaruit blijkt dat een olie onbewerkt is zijn: extra vierge, extra virgin of koudgeperst. Wanneer olie wordt bewerkt, verandert de structuur van de olie. Ons lichaam herkent de olie dan niet meer als voedingsstof maar als gifstof. Inname van deze oliën kan zorgen voor een hoger risico op gezondheidsklachten en opslag van overtollig vetweefsel. Als een olie bewerkt is wordt dit aangeduid met de termen geraffineerd, deels geraffineerd, gehard, transvet of gezuiverd op een verpakking.

Welke verschillende oliën gezond of juist ongezond voor ons zijn, leest u hieronder.

Olijfolie
Olijfolie is een plantaardige olie die door persing van de pitten van de olijf wordt verkregen. Olijfolie bevat veel onverzadigd vet dat goed is voor onze gezondheid. Olijfolie in een extra virgin of koudgeperste variant is de meest gezonde variant van olijfolie. Het is dan ook aan te raden om de olie koud te gebruiken. Wanneer extra virgin olijfolie wordt gebruikt om in te frituren of om mee te bakken op hoge temperaturen, is deze niet meer gezond voor ons. Dit komt omdat de olie dan ranzig , ook wel geoxideerd genoemd, wordt.

Kokosolie
Kokosolie is een vet dat wordt gewonnen uit kokosnoten. Deze olie is er in verschillende varianten. Er zijn kokosoliën die met verschillende chemicaliën worden gemengd om zo de juiste smaak, geur en kleur te krijgen. Deze goedkopere variant van kokosolie is niet gezond. De structuur van de olie verandert en er blijven resten chemicaliën in de olie achter. Een biologische variant van de eerste persing (extra virgin) die niet is ontgeurd, is bij gebruik met mate wel gezond. Het stimuleert onder andere onze vetverbranding, vermindert hongergevoel en verlaagt het cholesterolgehalte. Kokosolie leent zich uitstekend om in te bakken of te braden en is een goed alternatief voor boter. Het heeft een hardere structuur dan bijv. olijfolie, zodat het door hoge hitte minder snel ranzig (geoxideerd) raakt.

Zonnebloemolie
Zonnebloemolie wordt geperst uit de pitten van de zonnebloem. Zonnebloemolie is een olie die sterk bewerkt en geraffineerd wordt. Hierdoor is deze olie niet gezond voor ons. In zonnebloemolie komt meervoudig onverzadigd vet voor en zonnebloemolie bevat veel omega-6. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat te veel omega-6 niet goed is voor onze gezondheid. Het binnenkrijgen van te veel omega-6 wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op ontstekingen die kunnen leiden tot hart- en vaatproblemen of overgewicht.

Palmolie
Palmolie kent een natuurlijke en onbewerkte variant. Deze oranjekleurige variant is erg gezond en geschikt om in te bakken. De meeste palmolie is echter sterk geraffineerd en dus erg ongezond. De geraffineerde palmolie bevindt zich in margarine en halvarine uit kuipjes, frituurolie of -vet, bak- en braadproducten maar ook in kant en klare pakjes of bijvoorbeeld koekjes. Ook palmolie bevat net als zonnebloem olie veel omega-6.

Lijnzaadolie
Lijnzaadolie wordt geperst uit lijnzaad. Deze olie bevat ontzettend veel omega-3 vetzuren. In tegenstelling tot omega-6 krijgen we van omega-3 veel te weinig binnen. Terwijl onze gezondheid daar grote behoefte aan heeft. Dit maakt de olie een gezonde aanvulling wanneer u weinig of geen vis eet. Lijnzaadolie is niet geschikt om mee te koken. De olie is gevoelig voor warmte en oxideert snel. De olie kan wel goed worden gebruikt om bijvoorbeeld een salade dressing mee te maken.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Het belang van Curcuma
Zijn hoge doseringen in voedingssupplementen veilig?
Supplementen kopen: waar moet je op letten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.